RSS

GLITCH, my new passion:)

Ce e glitch? - cred ca va intrebati:) E un gen de muzica de care m-am indragostit, sau mai bine zis, reindragostit de curand. Imi placea stilul de multa vreme, dar fiindca nu stiam cum ii zice sau nici macar cum sa il definesc si sa il caut... a ramas asa in aer. 
De curand mi se lauda iubi ca se antreneaza la sala in forta maxima pe nush ce piesa, si imi da un link. Cand ascult, mai sa innebunesc. Era o piesa pe care o auzisem mai demult da habar nu aveam cine o canta sau cum se numeste. Si datorita sfantului YouTube, am aflat ca stilul se numeste GLITCH si ca are mai multe subgenuri, ca glitch hop, glitchcore etc.
Si ca sa fie totul ca la carte, am sa va traduc acilea in romana ce zice Wikipedia, ca sa intelegeti cat mai bine ce inseamna glitch si de ce ma fascineaza pe mine atat de tare:)

GLITCH este un termen ce descrie un gen experimental de muzica electronica, care a luat nastere in anii 90. Estetica glitch este caracterizata de folosirea deliberata a ARTEFACTELOR SONICE bazate pe GLITCH, care in mod normal ar fi percepute ca perturbatii nedorite ce reduc calitatea sunetului per total, fiind de aceea de evitat in cadrul inregistrarilor audio.

GLITCH = eroare fugitiva aparuta intr-un sistem, ce tinde sa se autocorecteze, de aceea e aproape insesizabila

ARTEFACTE SONICE = Material sonic care, de obicei, apare accidental in momentul editarii sau  manipularii unui sunet.
Pentru ca mereu exista restrictii tehnice cu privire la modalitatea de inregistrare a unui sunet (in cazul sunetelor acustice) sau modalitatea de proiectare ( in cazul sunetelor procesate sau sintetizate) erori sonice apar adesea. Aceste erori sunt artefacte fugitive ( sau artefacte sonice) si pot fi placute sau neplacute. Un artefact sonic este adesea un fel de artefact digital si in unele cazuri este rezultatul  compresiei de date. Adesea, artefactele sunt deliberat produse din motive de creativitate, de exemplu, cu scopul de a introduce o schimbare in  timbrul sound-ului original sau pentru a crea un simt al contextului cultural sau stilistic.

Si uite asa, s-a nascut muzica asta placuta, din sunete neplacute:)) 
Cativa reprezentanti ai genului: edIT, Craddy, The Glitch Mob, Oval, Flying Lotus etc.

Piesa de care ziceam ca mi-a trezit interesul si pofta de GLITCH: 


Si inca una, care imi place foarte mult: 



Chiar as fi curioasa sa vad care sunt parerile voastre despre genul asta de muzica:)

1 bagari in seama:

Emma spunea...

Chiar ieri mi-a trimis cineva prima piesa (Android Porn) şi m-am îndrăgostit pe loc de ea :)) Nici eu nu ştiam de genul ăsta de muzică...